Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

U izdanju Kršćanske sadašnjosti i prijevodu Ivana Ivande objavljena je knjiga kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, sadašnjeg pročelnika Kongregacije za nauk vjere, pod nazivom Siromaštvo: izazov za vjeru. Knjiga, koju je autor objavio u suradnji s Gustavom Gutiérrezom i Josefom Sayerom, u osam poglavlja obrađuje uvijek iznova aktualnu i pomalo kontroverznu temu siromaštva. 
U uvodnom djelu papa Franjo postavlja pitanje: "Tko od nas ne osjeća nelagodu kada se suoči sa samom riječju "siromaštvo"? te nastavlja misao:"Zapad siromaštvo ponajprije izjednačava s manjkom gospodarske moći i taj "status" vrednuje negativno (...) Onoga tko nema novca procjenjuje se samo po tome koliko može poslužiti u druge svrhe. Postoje mnoge vrste siromaštva, ali najveće gnušanje pobuđuje gospodarsko siromaštvo. (...) Siguran sam: svatko tko bude čitao ove stranice na neki će se način osjetiti potaknutim i u njegovu će se srcu roditi potreba za obnovom života. Znajte, dragi čitatelji, da sam već sada u toj potrebi i na tom putu na vašoj strani, kao brat i iskreni prijatelj."
Knjiga nudi odgovor na pitanje: Zašto je danas siromaštvo izazov za vjeru ne samo u Južnoj Americi nego i u Europi i u svijetu? Nadamo se da će takva tema pobuditi znatiželju i u našim čitateljima.