Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci


A. TORNIELLI; G. GALEAZZI: PAPA FRANJO: OVA EKONOMIJA UBIJA


 
"Danas moramo reći 'ne' ekonomiji isključivanja i nejednakosti. Ta ekonomija ubija. Kako je moguće da nije vijest kako je stari beskućnik na ulici umro od hladnoće, a da je vijest kako je vrijednost burze pala za dva boda?" (Evangelii gaudium, br.53)  Ovaj tekst Papine pobudnice posvećene evangelizaciji vrlo brzo po njenu izlasku naišao je na brdo kritika i različitih tumačenja, pri čemu se najradikalniji kritičari nisu libili Svetog Oca prozvati marksistom ili čak lenjinistom. Papa koji često govori o siromasima i kritizira moderni kapitalizam, a podsjeća na evanđeoske vrijednosti, takvim stavovima nerijetko izaziva polemike i kriva tumačenja. 
Kako bi bolje i detaljnije predstavili sveobuhvatan pregled Franjina učenja o odnosu ekonomije i evanđelja, dva novinara, Andrea Tornielli i Giacomo Galeazzi, odlučili su objaviti svoje intervjue s papom Franjom. Autori, u knjizi Papa Franjo: ova ekonomija ubija, jednostavnim i pristupačnim stilom iznose Papin stav o kapitalizmu i socijalnoj pravednosti. U izdanju Verbuma, prijevodu Branka Jozića, u 15. poglavlja, na 186 stranica, knjiga donosi i intervjue s dva ugledna ekonomska stručnjaka.
"U trenutku kada hrvatska stvarnost vapi za strukturnim reformama i čvrstim načelima, ova bi knjiga trebala biti neophodan orijentir i za sve naše javne djelatnike i ekonomske stručnjake koji uistinu žele promicati opće dobro." (iz predgovora hrv. izdanju)