Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

KHALIL SAMIR, SAMIR: ISLAM NA ZAPADU
 



U svjetlu terorističkih napada kontroverznih islamističkih skupina i tzv. migrantske krize, nakladnička kuća Veritas izdaje knjigu pod naslovom Islam na Zapadu, autora Samira Khalila Samira. Autor je katolički svećenik, isusovac, priznati svjetski stručnjak za islam i orijenatlistiku, koji je svoj profesionalni rad posvetio promišljanju i osvjetljavanju odnosa između islama i Zapada. U obliku intervjua autor progovara zadivljujućom jednostavnošću o najsloženijim i najdelikatnijim temama odnosa islama i Zapada, na svima razumljiv način. Teme kojima se bavi su nastanak Kur'ana, (ne)nasilje u islamu i odnos prema terorizmu, problemi muslimana u Europi, pitanje gradnje džamija, prakticiranja ramazana, ukazuje na posljedice primjene šerijatskog prava, na odnos prema ljudskim pravima i vjerskim slobodama, pitanje nošenja feredže, poligamije, obrezanja djevojčica , položaja žena u islamu i mnoge druge.
U čak 17 poglavlja, izvorno na francuskom jeziku, a u prijevodu Aleksandre Marije Chwalowsky, knjiga ne traži nikakvo predznanje o predmetu kojim se bavi, "ona nije znanstveno djelo, ali je plod razmišljanja priznatog stručnjaka. On govori izravno, ponekad na rubu 'politički' ili 'međuvjerski korektnoga'." (dr. Tomislav Kovač).
"Ovo djelo predstavlja poziv na ispit razabiranja. Razgovorom sa Samirom Khalilom Samirom, (...) ova knjiga želi pružiti jasne i dokumentirane odgovore na neka od pitanja koji nas zaokupljaju - ponekad i do samog ruba panike." (Iz Predgovora francuskog izdavača)