Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

FISICHELLA, RINO: ZNACI JUBILEJA: HODOČAŠĆE, GRAD PETRA I PVLA, SVETA VRATA, ISPOVIJEST VJERE, MILOSRĐE, OPROST
 



Predstavljamo vam knjigu poznatog teologa i biskupa, mons. Rine Fisichellae, prvog predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, pod nazivom Znaci jubileja: hodočašće, grad Petra i Pavla, Sveta vrata, ispovijest vjere, milosrđe, oprost. U nakladi Kršćanske sadašnjosti te prijevodu Romana Karlovića, na 216 stranica, knjiga je posvećena Jubileju milosrđa koji je započeo 8. prosinca 2015. godine. Papa Franjo se od samog početka svoga pontifikata poziva na Božje milosrđe, što je vidljivo iz njegovih prvih propovijedi od preuzimanja Petrove službe, a svoje misli o Božjem milosrđu sažima u buli Misericordiae vultus, kojom najavljuje Jubilarnu godinu milosrđa. "Ova se jubilejska godina milosrđa razlikuje od svih prethodnih, budući da je ona "izvanredna" u svakom pogledu; naime, njome ne obilježavamo ni neku okruglu obljetnicu niti je proteklo, kako je uobičajeno, dvadeset pet godina od prethodne, niti se ičega spominjemo. Nasuprot tome, jedinstvenu i izvanrednu narav ove jubilejske godine možemo prepoznati u njezinoj svrsi, koja ja u tome da udahne nov život Crkvi u ovom konkretnom trenutku njezine povijesti." (iz Uvoda)
 
Stoga se ovim djelom autor trudi ukazati na njezinu "posebnost" i "izvanrednost", a opet i na njezinu "redovitost" raščlanjujući svoje misli kroz 8 poglavlja. "Autor najprije uvodi u pojam slavlja jubileja, pita se o vrijednosti svete godine, analizira papinu najavnu bulu "Lice milosrđa", a potom se posvećuje jeziku znakova, hodočašću kao sastavnome dijelu svakoga jubilejskog slavlja i sasvim konkretno hodočašću u Rim, odnosno, prolazak kroz "Sveta vrata" da bi se na koncu zadržao na temeljnim teološkim sadržajima jubileja: ispovijesti vjere, ljubavi i jubilejskome oprostu." (iz predstavljanja knjige)
Budući da se pomalo osjeća nedostatak literature posvećen tematici jubilarne godine, ali i zbog aktualnosti trenutka u kojem želimo biti dionicima plodova Izvanrednog jubileja milosrđa, ova knjiga biti će dobar poticaj na putu obraćenja i autentičnog kršćanskog života, kao i stjecanja novih spoznaja o kršćanskoj vjeri.