Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

MATTHEWS, RUPERT: PAPE: ODGOVORI NA SVA PITANJA
 
Knjiga Ruperta Matthewsa The Popes - every question answer prvotno izdana u Americi 2014. godine, ove je godine, zahvaljujući Mozaik knjizi, izdana i u hrvatskom prijevodu pod naslovom Pape - odgovori na sva pitanja. Bogatih ilustracija s vrlo kvalitetnim fotografijama, na enciklopedijski način, vrlo pregledno, na čak 320 stranica, obrađuje instituciju pape od postanka do današnjih dana.
 
"Papinstvo je jedna od najstarijih institucija na svijetu i neprekidno traje već gotovo dva tisućljeća, a nadživjelo je sva ona vojvodstva, kraljevine i carevine koji su ga nastojali zasjeniti i baciti na koljena. Kao vjerska institucija koja istodobno ima i svjetovnu vlast, papinstvo je jedinstveno u povijesti Europe. Premda mu tijekom povijesti sreća nije uvijek bila sklona, a i samu su službu obavljale vrlo različite osobe, ono nikada nije odustalo od svog temeljnog zadatka i cilja da vodi kršćanstvo, slijedeći pritom svete stope svog osnivača, sv. Petra." (iz Uvoda) Uočavajući ovu prevažnu ulogu institucije papinstva autor Matthews donosi popis papa smještajući ih u odgovarajući povijesni kontekst. Knjiga je stoga podijeljena na 5 osnovnih poglavlja koja prate određena povijesna razdoblja: 1. Rimsko Carstvo, 2. Rani srednji vijek, 3.  Razvijeni srednji vijek, 4. Kasni srednji i rani novi vijek, 5. Novi vijek.  Unutar svakog poglavlja nabrojani su pape koji pripadaju navedenom razdoblju i osnovne informacije o svakome od njih: datum rođenja i smrti, vrijeme pontifikata, informacije o roditeljima, kratak opis pontifikata i fotografija pape, ukoliko postoji. Na dnu svake stranice principom lente vremena prikazani su najvažniji povijesni događaji koji su se dogodili u vrijeme pontifikata navedenog pape. U Uvodu se navode osnovne značajke papinstva te naglašava njihova uloga u crkvenom i svjetovnom životu, a na kraju knjige nalazi se i bogato Kazalo.
Knjiga je dostupna za posudbu u našoj knjižnici, a sigurno će biti zanimljiva svima koji žele bolje upoznati i istražiti ulogu papinstva kroz povijest Crkve.