Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

SZENTMÁRTONI, MIHALY: SVETA ISPOVIJED: OSOBNO DOŽIVLJENO SPASENJE
 
Isusovac Mihály Szentmártoni, teolog i psiholog, profesor na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, autor je knjige koju je ovih dana izdala „Svijetla točka“ u svojoj biblioteci „Oko tri ujutro“. Knjiga nosi naslov Sveta ispovijed: osobno doživljeno spasenje i bavi se sakramentom ispovijedi za kojega autor kaže da je jedan od najčešće krivo shvaćenih sakramenata Crkve. U našim vremenima, primjećuje autor, sve se rjeđe pristupa ispovijedi, kao da se ne osjeća potreba odložiti teret grijeha.
U ovim razmišljanjima želimo promotriti dinamiku ispovijedi očima psihologa. Pitamo se što se događa u duši čovjeka opterećena grijesima i propustima. Pitamo se kako se osloboditi tog tereta. Pitamo se kakvu ulogu igra ispovijed u duhovnom životu vjernika.“ (Iz Uvoda)
Knjiga je podijeljena u sedam poglavlja, kao sedam samostalnih tematskih jedinica, nije udžbenik, već duhovno štivo pisano jednostavnim, jasnim i za čitanje privlačnim stilom. Nisu to teološke rasprave, nego plod autorovih promišljanja na temelju njegova bogata pastoralna iskustva, koja imaju teološki temelj u Katekizmu Katoličke Crkve i nadahnuće u evanđeoskim tekstovima.
Nakana je autora prikazati ispovijed kao veličanstveno sredstvo mentalnog i duhovnog zdravlja, ali i ostavštinu Isusa Kristu koju nam daruje kao dragocjenu baštinu njegove ljubavi.