Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 9 – 14.30 h
Srijeda i četvrtak 9 – 12 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

CONFESSIO : ISPOVIJEST SVETOG PATRIKA
 
Confessio drevni je autobiografski spis sv. Patrika, sačuvan u cijelosti, nastao prije više od 1500 godina. Predstavljamo vam prvo hrvatsko izdanje tog djela u dvojezičnom obliku, na latinskom izvorniku i u hrvatskom prijevodu, obogaćeno iluminacijama u koloru, u izdanju nakladne kuće Verbum. Ovo djelo iznimno je vrijedno kako zbog svoje starine, tako i zbog svog autora i njegove duhovne ostavštine, a to su vjera i kultura irskog naroda.
Ovaj svetac zaštitnik je Irske, a rođen je najvjerojatnije oko 385. godine u Britaniji. Iako mu je obitelj bila izrazito kršćanska Patrik u mladosti nije bio privržen vjeri pa i sam za sebe kaže da u mladosti nije poznavao pravoga Boga. No sa šesnaest godina prodan je u roblje u Irsku i tamo boravi više godina. U samoći i tišini, boraveći u prirodi, Patrik je doživio obraćenje i nakon šest godina pobjegao je iz ropstva i napokon stigao kući. Tamo se odaziva Božjem pozivu i prima svećeničko zvanje te se posvećuje propovijedanju Evanđelja. Sveti Patrik nikada nije bio službeno kanoniziran, ali časti se kao svetac u cijeloj Crkvi od svoje smrti.
Sveti Patrik iza sebe je ostavio dva spisa: Pismo Korotiku (Epistola ad Coroticum), upućeno britanskom vođi koji je oteo novokrštenike i Confessio (Ispovijest) koji piše pred kraj svoga života. Confessio je doista ispovijed jedne duše , duše irskog naroda. Vjerujemo da ćete uživati iščitavajući retke ovoga kratkog spisa napisanog od strane svetog Patrika, koji je posljednjih godina postao popularan u Hrvatskoj, na poseban način među mladima.