Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Slavimo zajedno Dan hrvatske knjige

VARAŽDIN, 22. 4. 2020.
 
Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. na današnji dan obilježava se Dan hrvatske knjige u spomen Marku Maruliću, koji je 22. travnja 1501. dovršio i potpisao prvi hrvatski ep Juditu ili Libar Marka Marulića Splićanina u kom se uzdrži istorija svete udovice Judit u vrsih harvacki složena. Marka Marulića smatra se ocem hrvatske književnosti, a najviše se nadahnjivao Biblijom te djelima klasične antičke književnosti. Zahvaljujući snažnom razvitku tehnologije i radu stručnjaka široj publici dostupna su različita digitalizirana izdanja toga velebnog Marulićeva djela koja možete pogledati na web stranici Digitaliziranih zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Na ovu, nama važnu manifestaciju, nadovezuje se i proslava Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Naime, na Glavnoj skupštini UNESCO-a 1995. godine donijeta je odluka da se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti kada su 1616. godine umrli književnici Miguel de Cervantes, Wiliam Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Toga dana 23. travnja održava se i manifestacija Svjetska noć knjige, koja će ove godine, zbog pandemije koronavirusa biti obilježena na drugačiji način nego što se to činilo prethodnih godina. Sve planirane manifestacije vezane uz Noć knjige 2020. prebacuju se u virtualni svijet i stvaraju tako neka nova iskustva. Dodajmo još samo i to, kako je tema ovogodišnje Noći knjige: Knjige koje su mijenjale svijet.
Biblia iz Zbirke Čazmansko-varaždinskog kaptola Biskupijske knjižnice VaraždinMnogo je takvih naslova koje snažno utječu na svoje čitače. Za nas kršćane, vjernike, ali i mnoge koji se takvima ne izjašnjavaju, upravo je Biblija knjiga koja već stoljećima snažno mijenja svijet, društvo, narode te pojedince. Različita izdanja Biblija koje su digitalizirane i dostupne za online korištenje možete vidjeti na poveznicama Digitalne vatikanske knjižnice, već spomenute web stranice Digitaliziranih zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Digitalne zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
I naša Biskupijska knjižnica posjeduje mnoga stara i vrijedna izdanja Svetoga pisma, koju su u uredovno vrijeme dostupna za konzultacije u čitaonici. Nadamo se da će u budućnosti biti dostupne i u online digitalnom izdanju.
Irena Gotal