Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Biskupijska knjižnica Varaždin obilježava Mjesec hrvatske knjige 2023.

VARAŽDIN, 15. 10. - 15. 11. 2023.
Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja traje od 15. listopada do 15. studenoga, a ima za cilj govoriti o knjizi bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica i okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima, ali i upozoriti na važnost knjige i čitanja.

Cilj je ovogodišnje manifestacije ukazati na važnost prevoditelja, izvesti na svjetla pozornice ove jezične magove, velike znalce o kojima se malo zna. Tragom ovog razmicanja jezičnih barijera, ovogodišnji slogan glasi Nek' ti riječ ne bude strana(c)… Pokrovitelj manifestacije i ove je godine Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Biskupijska knjižnica Varaždin priključuje se obilježavanju ove manifestacije organizacijom susreta na temu Hrvatski prijevod Biblije koji će se održati u ponedjeljak 23. listopada 2023. u 19.30 u Centru za mlade Varaždinske biskupije (A. Cesarca 4, Varaždin). Na susretu će govoriti Damir Lipovšek, izvršni direktor Hrvatskog biblijskog društva, koji će predstaviti projekt novog prijevoda Biblije na hrvatski jezik te doc. dr. sc. Anđelo Maly, pročelnik Katedre Svetog pisma Starog zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao jedan od prevoditelja uključen u projekt novog hrvatskog prijevoda Biblije.

Ujedno će u prostorima Biskupijske knjižnice Varaždin biti otvorena izložba na temu Prijevodi Biblije. Tom prigodom biti će izloženi primjerci prijevoda Biblije na razne jezike iz fonda Biskupijske knjižnice Varaždin. Osim toga na prigodnim plakatima biti će prikazana povijest prijevoda Biblije na hrvatski jezik. Izložbu će biti moguće razgledati od ponedjeljka 16. listopada 2023. u radno vrijeme knjižnice za korisnike (ponedjeljkom od 10 do 18 te srijedom i četvrtkom od  9 do 12 sati).
Program obilježavanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin financijski je podržala i Varaždinska županija.