Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Biskupijska knjižnica Varaždin uz spomendan sv. Valentina pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana darivanja knjigom

VARAŽDIN, 13. 2. 2020.
Unatoč nedostatku sigurnih povijesnih podataka o sv. Valentinu, u našoj Domovini, u europskim, ali i anglosaksonskim zemljama štovanje sv. Valentina dosta je rašireno. Dostupni izvori (Rimski martirologij) spominje sv. Valentina kao rimskog svećenika koji se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Živio je u 3. stoljeću za vrijeme vladavine kralja Klaudija II. s kojim je prijateljevao. Umro je mučeničkom smrću 269. godine.
Mnogo je legenda povezano sa svetim Valentinom. Prema jednoj od legendi, sveti je Valentin volio ruže, mirisno cvijeće, koje je poklanjao zaručnicima da bi im na taj način zaželio sretno bračno zajedništvo. Na spomendan sv. Valentina mnogi su uključeni u ritual darivanja. Prijatelji, roditelji, zaljubljeni svi jedni drugima žele “Sretno Valentinovo“ te se međusobno daruju.
Sa sličnim je ciljem i željom pokrenuto obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjigom upravo na Valentinovo – 14. veljače (više na poveznicama: https://bookgivingday.com/ i https://tinyurl.com/sp39634). Riječ je o volonterskom projektu kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju, posebice kod djece, ali i odraslih te ih potaknuti da više čitaju. Biskupijska knjižnica Varaždin pridružuje se obilježavanju ovoga dana te poziva zainteresirane da u petak 14. veljače u vremenu od 8 do 12 h posjete knjižnicu i odaberu neki od ponuđenih naslova za sebe ili za drugoga.

Irena Gotal