Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Dan sjećanja na Vukovar

Jean sjedi na svom krevetu. Okrznula ga je kamera snimatelja. Ima i dalje isti plavi bolnički haljetak i nasmiješeno lice dječaka koji još nije potpuno shvatio što se zbiva. Sluti, ali ne zna. Sigurno se još pouzdaje u Ženevsku konvenciju. Ne zna da je na tom kobnom popisu za podzemlje sastavljenom odavna, on pod šifrom Francuz, ali i pravim imenom. Sve oni znaju. Doveli su iz Beograda i jednog tajnoga agenta, on zna francuski, koji će se pojaviti i na Ovčari. Da „proveri“.“





(francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier snimljen u podrumu vukovarske bolnice nekoliko sati prije svoje smrti, izvor: Zaustavljeni glas, dokumentarni film Višnje Starešine)





Tekst kojeg ste pročitali ulomak je iz knjige Nevenke Nekić Jean ili miris krvi izdane 2012. godine. Autorica knjigu posvećuje duši mladog Francuza Jeana – Michela Nicoliera, dragovoljcu u Domovinskom ratu. Jean – Michel borio se na vukovarskom Sajmištu gdje je ranjen 9. studenoga 1991. godine i doveden na liječenje u Opću bolnicu Vukovar. Nakon pada Vukovara i ulaska Jugoslavenske narodne armije u bolnicu, Nicolier je odveden zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima te je u noći s 20. na 21. studenoga pogubljen na Ovčari. Njegove žrtve kao i žrtve mnogih nasilno ubijenih posebno se prisjećamo u ovo doba godine. Kako bismo se lakše prisjetili vukovarske žrtve, kao i drugih događaja iz Domovinskog rata, nudimo vam velik broj naslova te tematike u našoj knjižnici na poveznici DOMOVINSKI RAT.
Irena Gotal