Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda i četvrtak 9 – 12 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Predstavljamo

ŽUPA SV. MARTINA BISKUPA
 
Povodom 1700. obljetnice rođenja sv. Martina, koja je obilježena 2016. godine, vlč. Ivan Herceg, župnik župe Sv. Martin na Muri, objavio je knjigu pod nazivom Župa sv. Martina biskupa: Sveti Martin na Muri: 316-2016.: 1700 godina rođenja sv. Martina biskupa. Knjiga je pisana s ciljem da dâ „kratki prikaz povijesnog i sadašnjeg djelovanja naše Župe, tek mali pokušaj da si približimo vrijednost i značaj katoličke vjere u našim područjima“ (iz Uvoda). Autor u ovome djelu donosi širok spektar tema, namijenjenih široj publici, okupljenih oko dvije glavne okosnice.
Prvi dio donosi nam pregled povijesnih zbivanja na prostoru župe svetog Martina biskupa. Počevši sa životopisom sv. Martina biskupa, nastavlja analizirajući povijesni kontekst prvog spomena župe te daljnji razvoj društvenih i vjerskih zbivanja sve do današnjih dana. Bavi se ivanovcima, viteškim redom koji je od 13. st. djelovao na tim prostorima, donosi i popise župnika ove župe kao i životopise svećenika, časnih sestara i vjeroučitelja koji djeluju na prostoru župe ili su rodom iz Svetog Martina Muri.
Drugi dio posvećen je prikazu sadašnjeg duhovnog i materijalnog stanja župe. Vlč. Herceg opisuje pastoralno djelovanje prisutno u raznim oblicima manjih župnih skupina poput župnog zbora, Kursilja, križarskog bratstva ili pak župnoga Caritasa. Vrlo iscrpno autor se bavi i sakralnim objektima koji se nalaze na prostoru župe: župnom crkvom i raznim kapelama, ali i brojnim nabožnim manjim objektima poput poklonaca i raspela, od kojih mnogi imaju iznimnu povijesno-kulturnu vrijednost. Posljednje stranice svoje knjige autor posvećuje opisu društvenog života toga kraja.
Knjiga je bogato ilustrirana, dajući čitatelju dodatnu informaciju te može biti dobar izvor budućih historiografskih analiza današnjega vremena. Dostupna je za posudbu u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.
 
TEHNIČKI PODACI O KNJIZI:
PRIREDIO: Ivan Herceg
SURADNICI: Petra Novinščak, Mirjana Mošmondor, Branimir Bunjac, Marijana Korunek
NAKLADNIK: Župa svetog Martina biskupa
SUNAKLADNIK: Zrinski d.d. Čakovec
TISAK: Zrinski d.d. Čakovec
GODINA IZDANJA: 2016.