Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Predstavljamo

NOVE KNJIGE vlč. JOSIPA JANKOVIĆA 

 
Svećenik Varaždinske biskupije vlč. Josip Janković svoj je književni opus u 2016. godini obogatio izdavanjem triju novih književnih zbirki.
U veljači 2016. godine vlč. Janković izdao je knjigu pod naslovom Travanj i svibanj. Autor je smatra svojevrsnim nastavkom prvih dviju knjiga poezije: Sunčani osmijesi i Nebo dječjeg oka. Riječ je o zbirci pjesama nastalih u šetnjama vrtom, a naslov je izabran prema pjesmama koje su u tim mjesecima zapisane. Prema autorovom zapisu, „ostalih deset mjeseci čekaju svoj red.“ (iz Uvoda) Autor simboliku vrta, snažnog biblijskog motiva, u svojim pjesmama pretače u lijepu književnost opisujući proljetne pejsaže i ljepotu prirode uz naglasak na Boga kao tvorca svega Stvorenoga.
Potom je u svibnju 2016. godine izašla zbirka aforizama pod nazivom Šareni vez i zlatovez. „Naslov zbirke aforizama želi reći, šarene su različite životne situacije, u koje čovjek hoćeš-nećeš dospijeva, a zlatna je nit mudrosti, konac koji se provlači od jednog do drugog aforizma.“ (iz Uvoda) Aforizmi su podijeljeni u 7 tematskih skupina: čovjek;  pamet i volja; hrana, rad, zdravlje; priroda; ljepota, vjera, ljubav, sreća; zlo i grijeh; eshaton. Zbirka prigodno završava temom o nebu iz koje izdvajamo sljedeću misao: „Kako bih se mogao kandidirati za nebo, ako mi ono nikad ne zaokupi maštu?“ (str. 122).
Prigodan naziv Ljeto nosi zbirka pjesama izdana u kolovozu 2016. godine. Pjesme pisane ljeti kroz duži niz godina autor je skupio u ovu zbirku, a sadrži 94 pjesme o ljetu, ljetnoj idili, ljetnim jutrima, mjesecu kolovozu te ljetnim noćima.
Vlč. Josip Janković rođen je 5. ožujka 1944. godine u Štefancu kod Čakovca. Već 19 godina na službi je župnika u župi Novo Selo na Dravi.
 

Tehnički podaci za sve tri knjige:
Autor i urednik: Josip Janković
Nakladnik i tisak : Tiva tiskara d.o.o. Varaždin
Godina izdanja: 2016.