Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

VARAŽDIN, 22. 1. 2020. 

NAJLJEPŠE MOLITVE NAŠIH STARIH


 Ova monografija nastala je kao plod inicijative izdavačke kuće Verbum. Inicijativa je pokrenuta 2015. godine s ciljem prikupljanja drevnih narodih molitava koje su molili naši roditelji, djedovi i bake, što je rezultiralo velikim zanimanjem pojedinaca iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.  Prikupljeno je jako puno molitava koje su se godinama prenosile s koljena na koljeno, a stručan i odgovoran dio prikupljanja te predstavljanja povjeren je prof. dr. sc. Ljiljani Marks, znanstvenoj savjetnici instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Ovdje su po prvi put na jednom mjestu sakupljene, na pravi način predstavljene i od zaborava sačuvane najljepše narodne molitve iz svih krajeva.
Za objavljivanje je odabrano više od tri stotine molitava koje su raspoređene u ključna tematska poglavlja. Uz svaku molitvu navodi se mjesto odakle molitva potječe te ime i prezime kazivača, ako je poznato. Svakoj je molitvi pridodan i broj pod kojim se u bilješkama na kraju knjige navode detaljniji podatci o samoj molitvi, kazivaču, pošiljatelju, obiteljskoj tradiciji i slično. Fotografije kojima je monografija ilustrirana također su dio inicijative pokrenute da se prikupe fotografije pučkih pobožnosti, procesija, starih crkvica i sl. Uz te privatne fotografije uvrštene su i one hrvatskih kulturnih ustanova.
Redoslijed monografije prati godišnji hod kojemu je početak označen Isusovim rođenjem. Započinje Božićem, slijede korizma i molitve Velikog tjedna te Uskrsne molitve. Najbrojnije molitve upućene su Gospi, a tu su i poglavlja posvećena dječjim molitvama te zaštitne molitvice kao npr. Molitva kad grmi, Molitva svetom Roku, Molitva svetom Vidu i mnoge druge. Ove tradicijske molitve iako nose u sebi dašak minulih vremena, istovremeno se odlikuju neprolaznom svježinom  i ljepotom te sadrže istinsko hrvatsko duhovno blago za sve naraštaje.