Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda i četvrtak 9 – 12 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

GORIČAN, 6. 4. 2021.
Drvoderić, Josip: Međimurske minijature

Pjesnički prvijenac pod nazivom Međimurske minijature autora Josipa Drvoderića, svećenika Varaždinske biskupije, nastajao je u razdoblju od gotovo tri desetljeća, a obrađuje crkvene i svjetovne teme. Prema autorovim riječima, upravo je pandemiju koronavirusa te posljedična "zatvaranja"  u proljeće 2020. godine doživio kao milosni trenutak u kojem je potaknut da se prihvati uređivanja svoje prve zbirke pjesama na kajkavštini. Zbrika sadrži tridesetak pjesama grupiranih u tri manje cjeline: Međimurske razglednice, Dolasci i odlasci i Prijateljima "za zbogom". Sve pjesme su označene nadnevcima nastanka, a ispod pojedinih pjesama nalaze se i pojašnjenja ponekih kajkavskih izraza koji bi čitatelju mogao biti nerazumljiv. Zbirka je ilustrurana fotoreprodukcijama voćanskih slikara Slavka i Stjepana Stolnika, a autor umjetničkog djela s naslovnice je Franjo Mustač-Medarov. Na samome kraju, uz opširnu recenziju prof. dr. Juraja Kolarića nalazi se i autorova Mala autobiografija.
"Njegove pjesme odražavaju zrelu pjesničku osobu i odišu introvertiranim razmišljanjima u čijem se središtu nalazi mali međimurski čovjek, njegove duhovne, obiteljske i materijalne brige, a prožete su i snažnim socijalnim i nacionalnim nabojima, što se posebice odnosi na zbivanja iz Domovinskog rata (1991 - 1995). Dakako, da je sav taj "pjesnučki materijal" prožet i velikom ljubavlju prema "malom Međimurju". (Iz recenzije prof. dr. J. Kolarića)
Vlč. Josip Drvoderić rođen je 27. veljače 1973. u Čakovcu. Djetinjstvo provodi u međimurskom selu Novakovec. Svećenikom Zagrebačke nadbiskupije postaje 1997. godine, a svoje prve svećeničke korake živi vršeći službu župnog vikara najprije u župi BDM Žalosne u zagrebačkom naselju Špansko, a potom u župi sv. Ane u Križevcima. Godine 2002. inakrdiniran je u Varaždinsku biskupiju te postaje župnikom župe u Kozarevcu. Potom, kao svećenik misionar odlazi u Harkivsko-zaporišku biskupiju u Ukrajinu i preuzima župu sv. Mihaela Arkanđela u Pavlogradu. Po povratku u domovinu 2005. godine postaje župnikom župe sv. Martina u Donjoj Voći, a danas istu službu obavlja u župi sv. Leonarda Opata u Goričanu. Autor je nekoliko knjiga i mnogobrojnih pjesama, od kojih su neke i uglazbljene.
 
MOLITVA SVETOM JOŽEFU ZA DOMOVÍNU

Trdo drevo, trudna misel,
Tam pod tramom mala luč,
jeden Otec, Mati, Sin -
Zebrala se je Obitel.

Zaštitniče nam Domaje,
Ti obramba svete Cirkve,
Sveti Jožef, dika ljudi,
Naša vjera nek' ustraje!

Kak' si branil Božjeg Sina,
Tak obrani i nas slabe!
Zakrili nas zmožnom rukom,
Da uzraste Domovína!
 
Goričan, 17./18. lipnja 2020.
 
Irena Gotal