Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

VARAŽDIN, 10. 11. 2021.
CURTAZ, PAOLO: PASTIRI
 
U nakladi Figulus izašla je knjiga talijanskog autora Paola Curtaza Pastiri: knjiga koju bi svaki župljanin trebao pokloniti svome župniku.  Pomalo provokativnog naziva ova knjiga na živopisan način potiče na razmišljanje o svećenicima i o zajednicama u koje su poslani na službu. Pisana je tako da se obraća svećenicima međutim namijenjena je i laicima kako bi mogli razumjeti s čime se sve nosi jedan svećenik. Ovo djelo je svojevrsni ispit savjesti, ali na potpuno pojednostavljen način, izbjegavajući složene teološko pastoralne rasprave biranim riječima i citatima. 
Na samome početku autor navodi motivaciju za pisanje ovakve knjige, pastoralnog teksta kako sam kaže te navodi četiri primarna razloga. Prvi je poticaj za vraćanje svećenika na put sreće nasuprot trenucima obeshrabrenja, depresije, viktimizma i pastoralnih poteškoća. Drugi razlog leži u činjenici da su mnogi svećenici odabrali sudjelovati u apneji, su žalosni… ili još gore, odustaju stoga autor potiče svećenike na angažirani rad za Kraljevstvo. Odloži oružje, tj. predrasude, neutemeljena mišljenja i predodžbe poziv je koji autor upućuje čitateljima objašnjavajući treći razlog koji ga je ponukao na pisanje ove knjige te nastavlja: Teško je o Kristu govoriti kršćanima jer već sve znaju, a zamisli kako li je to sa svećenicima! Navodeći posljednji razlog za pisanje autor usmjerava svoj pogled na Isusa, jedinog Pastira i upozorava kako njegova knjiga nije teološki traktat niti biblijski pastoralni tekst ili pak tekst s rješenjima.
Što je s celibatom? Kako se nositi s vanjskim, ali i unutarnjim preprekama (temperament, uloga…)? Kako prevladati sindrome karijerizma, viktimizma, klerikalizma…? Uz mnoga druga traže se odgovori i na ova pitanja oslanjajući se na logiku Evanđelja. Stoga, ova knjiga neće nikoga ostaviti ravnodušnim jer otvoreno iznosi stavove i činjenice da živimo u teškim vremenima, u vremenima velikih previranja unutar i izvan Crkve.