Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

CHESTERTON, GILBERT KEITH: PRAVOVJERJE
 

 
Nakladnička kuća Verbum izdala je zanimljivo djelo jednog od najutjecajnijih kršćanskih mislilaca dvedesetoga stoljeća, Gilberta Keitha Chestertona, pod naslovom Pravovjerje. Iako je ova knjiga na hrvatskom jeziku već bila izdana, nakladnik osjeća objektivnu potrebu za potpuno novim prijevodom s popratnim bilješkama kako bi Chesterton i njegova misao bili bliži što široj čitalačkoj publici. Pravovjerje se smatra Chestertonovim kapitalnim djelom koje obilježava piščevo književno stvaralaštvo te mu se dodjeljuje epitet "najboljeg apologetskog djela dvedesetoga stoljeća" (E. Gilson). 
Prema riječima samoga autora "svrha je ove knjige da bude dopuna knjizi Heretici i da iznese pozitivnu stranu kao dodatak onoj negativnoj. (...) Neizbježno je afirmativna i stoga neizbježno autobiografska. (...) Piščev cilj nije pokušati objasniti može li se kršćansku vjeru vjerovati, nego kako joj je on osobno povjerovao. Knjiga je stoga smišljena prema pozitivnu principu zagonetke i rješenja za nju." (iz Predgovora)
"Ako mislite da je biti vjernik neprivlačno, dosadno i predvidljivo, ova knjiga pruža prigodu da o tome razmislite još jednom" (iz Pogovora). U prijevodu Ive Džebe, predsjednika Hrvatskoga društva G.K. Chestretona, koji je također autor proslova i popratnih bilježaka, na 224 str. , autor "jasno pokazuje zašto je kršćanski svjetonazor istinit i bolji od ateizma, agnosticizma, nihilizma i relativizma kao i suvremenih izazova poput materijalizma, hedonizma i egoističke usredotočenosti na sebe" (iz Pogovora).