Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

FISICHELLA, RINO: UVOD U FUNDAMENTALNU TEOLOGIJU
 

 
Prvenstveno namijenjena studentima teologije, nova knjiga u  izdanju Kršćanske sadašnjosti pod nazivom Uvod u fundamentalnu teologiju, biti će korisna svakome koga zanima istinska teološka misao. Autor Rino Fisichella ovim Uvodom nastoji odlučno sagledati položaj fundamentalne teologije unutar cjelokupne teologije i odgovoriti na aktualnu problematiku u kojoj Crkva danas živi.
"Fundamentalna teologija, koja je nakon Drugoga vatikanskog koncila u mnogim središtima teološkog studija bila svedena na jednostavan i površan 'uvod', posljednjih je godina imala takav razvoj da i sama potrebuje 'uvod'. Prestaje tako služnička dimenzija, koja se činila obvezatnom s obzirom na dogmatiku, i ponovno s punim svojstvom ulazi u teološku znanost kao disciplina s vlastitim identitetom i vlastitom metodom. (...) Parafrazirajući Heideggera, moglo bi se reći da se fundamentalna teologija postavlja 'stražaricom' teologije. Ona je budna za ono što se pojavljuje u nutarnjoj teološkoj dinamici te je istodobno pozorna za ono što se  potvrđuje poviješću. Iako s "plašljivim mislima" i s "nesigurnim namislima", ovaj uvod bi htio da se naglasi važnost razumijevanja vjere za vjerničko življenje i nemogućnosti da ju se mora odgađati." (Iz Uvoda)
Knjiga je podijeljena u 5 poglavlja na 152 stranice, sadrži iscrpnu bibliografiju, objavljena je u KS-ovoj biblioteci Priručnici, a preveli su je Branko Murić i Željko Tanjić.