Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

BATELJA, JURAJ: RIVELLIJEVA ZAVJERA LAŽI : BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC I SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
 
"Ja kažem ovo, kad se prilike srede i smire, kad se budu mogli publicirati svi dokumenti, kad se budu mogli isti u miru raditi i izraditi, kad svi faktori mogu slobodno da kažu svoju riječ, bez ikakvog straha, potpuno slobodno u svjetlu čiste istine, sa političkog i moralnog stanovišta, ne će se naći ni jedan čovjek koji bi upro prst na zagrebačkog nadbiskupa." 
(Izjava bl. Alojzija Stepinca tijekom sudske rasprave 1. listopada 1946.)
 
Kako bi pred javnošću odgovorio na klevete u kojima se u posljednje vrijeme sustavno ocrnjuje lik bl. Alojzija Stepinca, ali i hrvatski narod u cjelini, msgr. dr. Juraj Batelja stvara djelo Rivellijeva zavjera laži, koje je prije par dana izašlo iz tiska i bilo predstavljeno javnosti. Sam autor kaže: "Sadržaj moje knjige je odgovor na lažen tvrdnje gospodina Rivellija u odnosu na nadbiskupa Stepinca." Dokumenti prikazani i navedeni u ovoj knjizi dokazuju da je nadbiskup Stepinac pravovremeno i jasno osudio svaki zločin i nepravdu te nije mogao ignorirati zakonitu vlast koju nije postavljao on, nego svjetski moćnici.
Knjiga se na 380 stranica, u izdanju Postulature blaženoga Alojzija Stepinca, na sustavan i cjelovit te znanstveno utemeljen način, suprotstavlja neodgovornoj lakoći primitivizma stigamtizirajućih stereotipa. "Sadržaj knjige (...) analitički se može promatrati na dvije razine. Jedna se odnosi na mnogobrojne povijesne izvore koji u potpunosti razotkrivaju neistinitost stigmatizirajućih pojedinsoti i konstrukcija, s kojima su Rivelli i niz drugih pamfletista sustavno pokušavali krivotvoriti i oblatiti djelovanje blaženog Alojzija Stepinca, kao i sve vjerske i svjetovne identitete kojima Alojzije Stepinac predstavlja zbiljski i trajni vrijednosni i simbolički temelj. (...) Druga dimenzija knjige odnosi se na tematski svestrano te široko i duboko dokumentirano raščlanjivanje cjelokupnog rada blaženog Alojzija Stepinca u iznimno dramatičnim nacionalnim i europskim povijesnim okolnostima koje su trajale od njegove mladosti do smrti. (Iz Recenzije prof.dr. Josipa Jurčevića)
U vrijeme rasprave o opravdanosti uzdignuća u red svetaca kardinala i nadbiskupa Stepinca, potaknute od strane Srpske Pravoslavne Crkve, ova knjiga može biti dobar uvod u dijalog kojega Sveti Otac želi potaknuti između srpsko-pravoslavnih i hrvatsko-katoličkih stručnjaka.