Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci


HARRIS, ROBIN: STEPINAC - NJEGOV ŽIVOT I VRIJEME
 
Robin Harris, profesor s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, objavio je knjigu pod nazivom Stepinac - njegov život i vrijeme s ciljem osvjetljavanja ne tako davne prošlosti i promoviranja istine o kardinalu Stepincu. Knjiga je plod dugotrajnog autorovog rada koji želi na dokumentaristički način demantirati mnogovrsne laži Stepinčevih protivnika od komunističke propagande, srpskog pravoslavlja do kritičara suvremenoga katolicizma. "Ova knjiga donosi i više nego dovoljno dokaza za opovrgavanje teze da su Vatikan pod Pijom Xii. ili nadbiskup Stepinac podržavali, ignorirali ili sudjelovali u zločinima nacista i ustaša tijekom razdoblja postojanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) od 1941. do 1945. godine." (tekst s 20. stranice)
Stepinac - njegov život i vrijeme hrvatski je prijevod prve cjelovite knjige o Stepinčevu životu i vremenu na engleskom jeziku, koju je objavio Gracewing Publishing. Na hrvatski jezik knjigu je preveo Vedran Pavlić u izdanju Školske knjige. Knjiga je podijeljena na 12 poglavlja: Laž, Težak poziv, Zagrebačka nadbiskupija, Prva Jugoslavija, NDH: vladari, NDH: žrtve, Promjena režima, Komunistički teror, Montirano suđenje, Utamničenje: Lepoglava, Internacija, Krašić i Naslijeđe. Na samom kraju knjige autor donosi popis osoba, kronologiju, bibliografiju te dodatke.
Robin Harris studirao je na Sveučilištu u Oxfordu gdje jei doktorirao suvremenu povijest. Autor je nekoliko djela koja su na području povijesti ostavila trag (Dubrovnik : A History; The Conservatives: A History; Not for Turning: Tho Complete Life of Margaret Thatcher). Trenutno živi i radi u Zagrebu.