Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Pročitajte po našoj preporuci

LEVIN, Yuval: Ljevica i desnica: kako su nastale, u čemu se razlikuju i zašto je to važno

Ugledni američki politički analitičar i intelektualac Yuval Levin u knjizi Ljevica i desnica analizira otkuda podjela na ljevicu i desnicu u našem političkom životu. Istražuje korijene političke podjele na ljevicu i desnicu ispitujući ideje ljudi koji su predstavnici tih strana u njezinim začetcima: Edmunda Burkea i Tomasa Painea.  Pomnim proučavanjem njihova rada autor  pruža temeljit pregled početka konzervatizma i progresivizma i filozofske rasprave koja još uvijek oblikuje suvremenu politiku i društvo na Zapadu. Levin pokazuje kako podjela koju su oni uobličili nastavlja i danas oblikovati naš društveni život  u različitim pitanjima: od pobačaja do socijalne skrbi, obrazovanja, gospodarstva itd.
Ova knjiga je temeljna za svakoga tko želi izgraditi ili dublje osvijetliti vlastiti politički svjetonazor, razumjeti konzervativizam i liberalizam kao i temelje našega političkog poretka i svijet u kojemu živimo.
U duboko podijeljenoj hrvatskoj stvarnosti ova knjiga ima još veću težinu i aktualnost jer njezini uvidi mogu unijeti itekako potrebnu jasnoću, uzdrmati ideološku samodopadnost na svim stranama te poslužiti kao osnova konstruktivna društvenoga i političkoga dijaloga.