Radno vrijeme za korisnike

Ponedjeljak 10 – 18 h
Srijeda 9 – 16 h
Četvrtak 10 – 18 h
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 161
Tel: 042/314 162
Fax: 042/314 152
E-mail: knjiznica@biskupija-varazdinska.hr

Restauracija i konzervacija najstarijih knjiga iz Biskupijske knjižnice Varaždin

VARAŽDIN, 30.11.2017.
Nakon pozitivnog odgovora Ministarstva kulture na naš zahtjev za sufinanciranje restauracije i konzervacije dviju najstarijih knjiga u vlasništvu Biskupijske knjižnice Varaždin iz "Zbirke Čazmansko-varaždinski kaptol", pri kraju je proces njihove obnove. Riječ je o tzv. Zagrebačkom misalu iz 1511. godine, točnije o knjizi čiji je puni naslov Missale Secundum Chorum et Rubricam Almi episcopatus Zagrabiensis Ecclesiae: roboratum et approbatum in Sacra Synodo et generali capitulo sub Reverendissimo domino, Domino Luca episcopo etc. Venetiis autem Anno Christi 1509. inceptum cum Cantu et figuris omnium festiuitatum ac Euangeliorum quam diligentissime absolutum est. Misal ima drvene korice obučene u kožu s metalnim kopčama, a obuhvaća 331 stranicu formata 27×36 cm. Prvih 46 stranica sadrži kalendar i Kanon, a drugi dio sadrži Mise počevši od adventa, preko zavjetnih i drugih prigodnih Misa do blagoslova. Listovi s tekstom tiskani su u dva stupca, sa slovima u crnoj i crvenoj boji. Misal sadrži i brojne notne zapise i grafičke priloge, otisnute tehnikom drvoreza. Početna slova (inicijali) na početku svakog odlomka bogato su ukrašena, a početak svake Mise ukrašen je drvorezima s motivima iz Evanđelja.
Druga knjiga tiskana davne 1554. godine nosi naslov Summa virtvtvm ac vitiorvm: Tomvs secvndvs autora Guillelmusa Peraldusa. Riječ je o glasovitom srednjovjekovnom propovjedniku i piscu, koji je prema dostupnim podacima živio od cca 1190-1271. godine. Peraldus, Francuz porijeklom, dominikanac, studirao je na Sorbonni i najveći dio svoga života proveo u Lyonu. Djelo koje posjeduje naša knjižnica najvažnije je i najpoznatije djelo iz njegova opusa.
Navedene knjige se „pomlađuju“ u Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva. Tamo su podvrgnute različitim postupcima poput suhog čišćenja od prašine i drugih nečistoća, neutralizacije u vodenoj otopini, ručnog restauriranja listova japanskim papirom i metil-celuloznim ljepilom, uveza u restaurirane izvorne korice da bi na kraju bile spremljene u posebno izrađene zaštitne kutije od neutralne ljepenke te tako bile zaštićene od daljnjeg propadanja. Veselimo se njihovom povratku „u novom ruhu“ u našu knjižnicu!
Irena Gotal

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika